Mukaan!

Lue tärkeää tietoa osallistujalle.

Mitä sinä voit tehdä?

Tempauksella ei ole mitään keskitettyä suunnittelua, vaan kyseessä on toimintapäivä, jonka osallistujat itse rakentavat. Kaikki valmistelut tehdään vapaaehtoisvoimin. Jo kahtena vuonna paikalle on saapunut kerrallaan noin 200 ihmistä. Mielenosoituksessa on nähty erilaisia performansseja, bändejä ja paikalla on ollut ruokatarjoilua omakustannehintaan. Olkiluodon alueella on järjestetty erilaisia tempauksia banderollien levittämisestä, katumaalauksista tien sulkemisiin asti. Keksi oma tapasi osallistua ja kertoa tempauksesta muille!

Tapahtumasta tulee osallistujiensa näköinen ja suuruinen. Kutsu mukaan ystävät, sukulaiset ja naapurit.

Tempauksen periaatteet

Tulemalla paikalle Olkiluotoblockade-tapahtuman osallistujat sitoutuvat noudattamaan tiettyjä periaatteita. Periaatteet on laadittu helpottamaan tempauksessa toimimista. Periaatteiden tarkoitus on varmistaa, että mahdollisimman moni voi osallistua tapahtumiin omana itsenään ja omalla tavallaan.

Olkiluotoblockade -tapahtuman osanottajat sitoutuvat rauhanomaiseen toimintaan. Tärkein periaate on, että eläviä olentoja ei vahingoiteta. Toiminnallasi on vaikutusta muiden paikalla olijoiden hyvinvointiin. Ole siis vastuuntuntoinen.

Suhtaudutaan asiallisesti eriäviin mielipiteisiin. Luodaan rento tunnelma, jossa ihmiset (ja eläimet) voivat kommunikoida, oleskella ja toimia yhdessä kannustavassa ilmapiirissä. Blokissa ei ole tilaa väkivaltaiselle, seksistiselle, (ikä-)rasistiselle, transfobiselle tai muulle läsnä olevia henkilöitä loukkaavalle käytökselle.

Blokissa ei kosketella ketään ilman kyseisen henkilön suostumusta. Jokainen väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä suljetaan pois blokista. Toivomme osallistujilta rohkeutta puuttua aggressiiviseen ja sortavaan käytökseen, jos sellaista esiintyy.

Ambulanssit ja paloautot päästetään tiesuluista läpi.

Tempaukseen ei tuoda alkoholia, huumeita eikä mitään aseita tai aseiksi tulkittavissa olevia esineitä.

Taktiikat

Tempaukset voivat olla täysin symbolisia (esimerkiksi banderollin ripustaminen) tai niillä voidaan konkreettisesti pysäyttää ydinvoimalaan kulkeva liikenne. Kenenkään ei pidä tehdä mitään sellaista mikä ei tunnu hyvältä tai turvalliselta. Poliisin tulisi antaa kolme varoitusta ennen kiinniottoa.

Teitä suljetaan esimerkiksi tiellä istumalla, seisomalla tai makaamalla. Pyritään käyttäytymään rauhallisesti joka tilanteessa. Vältetään huutamista ja reuhtomista. Rennoksi heittäyminen vaikeuttaa tieltä siirtämistä. Kaksi tai useampi blokkaaja voi myös istua tiellä käsikynkässä rivissä tai ryhmässä. Apuna blokkauksissa on käytetty muovisia tai metallisia putkia, joiden sisälle kaksi blokkaajaa voi kiinnittää kätensä, tai lukittavia metalliketjuja. Vaaratilanteiden välttämiseksi lukot pitää saada tarvittaessa aukaistua nopeasti.

Poliisi saattaa haluta takavarikoida blokkausvälineet. Ne voi naamioida esimerkiksi osaksi naamiaispukua tai performanssivälineitä. Mielikuvituksen käyttö on sallittua!

Lue tärkeää tietoa osallistujalle.


8 thoughts on “Mukaan!

 1. Haluaisin herättää keskustelua aiheesta onko tempauksen tarkoituksena lopettaa ydinvoima vai järjestää kokoontumisajot saman mielipiteen jakavalle pienelle aktivistijoukolle? Molemmat tarkoitukset on toki tärkeitä.

  Jos aikeena on määrätietoisesti lopetta ydinvoiman kanssa leikkiminen Suomessa kannustaisin järjestäjiä strategiseen palaveriin.

  Päämäärän saavuttaminen vaatii taakseen suuren yleisön tuen. Lähtökohtaisesti Olkiluoroblockade ei tarkoita monellekkaan mitään eikä näin ollen tavoita kovinkaan suurta ihmisjoukkoa. Nettisivujen estetiikka on aktivistiestettiikkaa, joka pelottaa monia ydinvoimavastaisia mielipiteitä omaavia. Kun uusista ydinvoimaluvista äänestetiin kävi ilmi, että suurin osa kansasta vastustaa lisäydinvoimaa. Tämä potentiaali olisi saatava käyttöön, jos tuloksiin pyritään. Ainakin paikallisia ihmisiä olisi saatava reippaasi mukaan – tarkoitan kymmenien sijaan tuhansia. On tiedossa, että mm. monet paikalliset maanviljelijät vastustavat ydinvoimaa. Vaikka samaa poliittista mielipidettä ei muuten jaettaisikaan olisi näiden ihmisten mukaan saaminen mielenosoitukseen oleellista. Tässä mielessä aktivistit voisivat tehdä pientä kompromissia, sillä päämäärä – ydinvoiman käytön lopettaminen – vaatii suuria massoja liikkeelle. Ympäristövallankumous tehdään toisella näyttämöllä joskus toiste. Näitä asioita ei kannata laittaa samalle areenalle nyt.

  Liisa

  • Kiitokset mielenkiinnosta! Liikkeelle lähteminen on täysin ihmisistä kiinni, kuten aina. Vuosien varrella mahdollisuuksia toimimiseen on tarjoutunut runsaasti. Tässä on uusi mahdollisuus. Viime vuonna nähtiin, että noin 200 suomalaista, tavallista, ydinvoiman seurauksista huolestunutta ihmistä ei pelännyt uuttaa toimintakonseptia vaan oli valmis ottamaan osaa tämän kaltaiseen toimintaan. Tempaukseen otti osaa todella kaikenikäisiä ja kaikenoloisia ihmisiä. Merkittävä osa porukasta oli keski-ikäisiä tai vanhempia ja mukana oli myös lapsiperheitä. Nuorin osanottaja oli 8-viikkoinen ja vanhin yli 80-vuotias.

   Tämä toiminta ei sulje pois muita toimintatapoja – ja mikään ei estä juuri sinua toimimasta omalla tavallasi tai aloittamasta omaa kampanjaasi. Ympäristöjärjestöt tekevät, ja ovat tehneet jo kauan, paljon arvokasta enemmän ja vähemmän näkyvää työtä asian eteen, mutta moni kokee, että tämä ei yksinään riitä. Kun kampanjoidaan hyvien asioiden puolesta, kokemus on osoittanut, että monenlaisia toimintatapoja tarvitaan. Usein on myös nähty, että tarvitaan se “pieni aktivistijoukko” viitoittamaan tietä muutokseen.

   Ydinvoimassa kiteytyy raadollisimmillaan moni pielessä oleva asia: valtionyhtiöt kustantavat veronmaksajien rahoilla pahasti ajastaan jäljessä laahaavaa teollisuudenalaa, joka asettaa kaikkien terveyden vaaraan. Yksityiset sijoittajat ovat jo hylänneet ydinvoiman kannattamattomana. Valtio on valmis satsaamaan ydinvoimaan samalla kun koulutuksesta ja terveydenhuollosta karsitaan. Ihmisillä ei ole mitään aidosti demokraattista keinoa vaikuttaa ydinvoiman käyttöön tai siitä luopumiseen, vaikka heidän rahoillaan sitä kustannetaan ja suurin osa eurooppalaisista vastustaa ydinvoiman käyttöä. Rauhanomainen kansalaistottelemattomuus on tämän kaltaisissa tilanteissa yksi hyvä keino toimia. Viime vuonna meininki Olkiluotoblokkauksessa oli rento ja voimauttava. Tervetuloa mukaan tänä vuonna!

   • Kiitos vastauksesta.

    Olin mukana viimevuoden blokkauksessa ja minusta se oli monilta osin poliittisen vaikuttamisen kannalta epäonnistunut, vaikka olikin kaikin puolin muuten mukava tapahtuma.

    Mediahuomion saaminen on tärkeää – ja sehän viime vuonna jollain tasolla onnistui – mutta huomio tyrehtyi aktion noteeraamiseen, keskustelu ei jatkunut.

    Tarkoituksena ei ole kaataa kylmää vettä aktiivisten ihmisten niskaa ja lamaannuttaa kritiikillä – maailma tarvitsee teitä ja teidän intoa – mutta kritiikki on minusta normaali ja tärkeä osa prosessia ja perusteltuna erittäin aiheellista.

    Tempausta järjesti viime vuonna moni aktiivinen ja suomen mittakaavassa suuri kansalaisjärjestö. Tästä huolimatta paikalla oli vain 200 ihmistä. Minusta tämä on hyvin vähän. Aktiivisen blokkauksen sijaan tapahtuma muistutti lähinnä pientä mielenosoitusta. Blokkaajathan jäivät poliisin ansiosta kaikki kauas tavoitteestaan, eivätkä kaikki metsään lähteneetkään – ei kai ollut tarkoituskaan.

    Seisoskellessani ihmisjoukossa huoltoaseman lähettyvillä risteyksessä mieleeni tuli nuo ajatukset, jotka hätäisesti edelliseen postaukseen kirjoitin. Missä olivat maanviljelijät, missä opettajat, missä kaikki muut huolestuneet ihmiset läheltä ja kaukaa? Jo muutamalla traktorilla saataisiin ihmeesti aikaan ja ennen kaikkea mediaan informaatiota siitä, että ydinvoimaa aktiivisesti vastustaa muutkin kuin kansalaisaktivistit.

    En missään tapauksessa aliarvioi ympäristöjärjestöjen työtä, päin vastoin! Ehdotukseni oli, että jos toimitastrategiaa hiottaisiin, niin tulokset voisivat olla huomattavasti merkittävämmät. Ja olen tällaisessa tilanteessa ehdottomasti rauhanomaisen kansalaistottelemattomuuden kannalla, jossa joku on tekemässä valtion suvereeniuden suojassa ympäristörikosta. Eihän meillä ole muita keinoja. Tämä on helposti argumentoitavissa myös aktivistipiirien ulkopuolelle. Kansalaistottelemaatomuus kun ei varsinaisesti ole laitonta – mihinkään rikolliseen ei tarvitse suostua, jos ei halua.

    En tiedä mitkä kansalaisjärjestöt ovat järjestämässä Olkiluoroblokadea tällä kertaa. Uskon ja toivon, että muutamia merkittäviä sellaisia. Tietysti kuka tahansa voi järjestää mielenosoituksen tai muuta toimintaa ydinvoimaa vastaan. Yksittäisen Liisan on kuitenkin hankala toteuttaa suurta mielenilmausta, johon taas jollain tavoin mobilisoituneet kansalaisjärjestöt pystyvät. Koen että valtaosa huikeasta potentiaalista menee hukkaan jos tämän vuoden tapahtuma toteutetaan vastaavalla menestyksellä kuin viimeksi. Ja lähtevätkö samat järjestöt sitten heti perään organisoimaan jotain melkein vastaavaa tempausta – tuskin? Viimevuodesta oppineena asiat voitaisiin siis tehdä paremmin tänä vuonna.

    Blokade on kansainvälisen ympäristöaktivismin toimintatapa. Ulkomailla erona vaan on se, että protestoijat usein pääsevät alueelle ja heitä on paljon. Epäilen siitä huolimatta sen tehokkuutta. Mediahuomi ja keskustelu jää usein toteamisen tasolle. Tietty harmia tempauksesta tuskin on asialle. Mutta ymmärrätte varmaan eron siihen mitä suuri monista huolestuneista kansalaisista koostuva määrätietoinen mobilisaatio voi saada aikaan. Parhaimmillaan ydinvoiman kieltämisen. Se vaan tarvitseen mukaan kaikki joita asia koskettaa.

    Eikö meillä ole selvä päämäärä – ydinvoiman käytön lopettaminen? Eikö energia kannata suunnata mahdollisimman tehokkaasti palvelemaan päämäärää?

    Tältä pohjalta lähti ajatukseni uudesta strategiapalaverista.

    T. Liisa

   • Hei taas,
    esität aivan naulan kantaan osuvia näkemyksiä. Yksi olennainen asia on jäänyt tiedotuksessa puutteelliseksi: tätä tempausta ei ole järjestämässä yksikään kansalaisjärjestö! Moni kansalaisjärjestö on halunnut ilmaista periaatteellisen tukensa tempaukselle, mutta tuki on todellakin vain symbolinen. On tietysti toki tärkeää ilmaista se, että järjestöjen kautta tempausta tukevat pelkästään Euroopassa vähintään kymmenet tuhannet ihmiset.

    Viime vuonna mielenosoituksen ilmoittivat yksittäiset ihmiset, kuljetuksia järjestivät yksittäiset ihmiset, meiliä, blogia, twitteriä, facebookkia pitävät yksittäiset ihmiset ja tempauksiin osallistuivat ryhmät, joiden toimintaa ei mitenkään koordinoitu. Olennaista on vain, että kaikki toimijat allekirjoittavat toiminnan periaatteet. Tässä tapahtumassa ei ole järjestäviä tahoja tai organisoijia, vaan jokainen joka on kiinnostunut voi tiedottaa tempauksesta ja miettiä kuinka sinne saadaan lisää väkeä. Vähintään voi kutsua lähipiirinsä.

    Tempaukselle on olemassa vapaaehtoisten ylläpitämiä tiedotuskanavia, mutta tapahtuman järjestämisestä, luonteesta ja osanottajien määrästä on vastuussa jokainen, joka kokee asian tärkeäksi. Median reaktioita on mahdotonta täysin etukäteen ennustaa – mutta usein se keskittyy juuri kiinniotettujen määrään ja muihin epäolennaisuuksiin ja katoaa sitten hetken päästä. Keskustelua mediassa voi jokainen kuitenkin jatkaa, esim. kirjoittamalla yleisönosastokirjoituksia – tai järjestämällä muita tempauksia. On jokatapauksessa tärkeä rikkoa sitä kuvaa, että Suomessa kaikki hiljaisesti hyväksyvät ydinvoiman käytön. Suomea käytetään usein malliesimerkkinä muualla maailmassa ja se toimiikin hyvin ydinvoimateollisuuden piikkiin Suomen “kunnollisen” julkisivun kanssa. Tämä tempaus muun muassa rikkoo tuota kuvaa ja viime vuonna tempauksesta uutisoitiinkin hyvin ulkomailla. Siihen nähden jopa osanottajien määrä on epäolennainen asia. Pääasia on, että täältä löytyy kiinnostusta tämän kaltaiseen toimintaan. Tervetuloa mukaan tänäkin vuonna!

   • Liisaa lainaten: “Missä olivat maanviljelijät, missä opettajat, missä kaikki muut huolestuneet ihmiset läheltä ja kaukaa? Jo muutamalla traktorilla saataisiin ihmeesti aikaan ja ennen kaikkea mediaan informaatiota siitä, että ydinvoimaa aktiivisesti vastustaa muutkin kuin kansalaisaktivistit.” Toivottavasti tänä vuonna saadaan mukaan viimevuotista enemmän tavallisia perheitä, paikallisia ihmisiä jne!

    Kansalaisaktivistien työ on tärkeää ja ihailen suuresti niitä (enimmäkseen) nuoria, jotka ovat valmiita huikeisiinkin tekoihin pitääkseen ydinvoiman riskejä aktiivisesti keskusteluissa. Vahinko vaan, että liian usein ylipäänsäkin mielenosoituksista uutisoitaessa asetelma on mielenosoittajat vastaan poliisi, jolloin itse asia ja todellinen vastapuoli jää huomiotta.

    Toivottavasti saamme tänä vuonna mediassakin esiin sen, ettei kyse ole poliisin vaan ydinvoiman ja sen lisärakentamisen vastustamisesta. Juuri poliisin vastustamisen leima pitää poissa monet “kuuliaiset” ydinvoimaa vastustavat kansalaiset. Viime vuonna tavallisen blokkaajan suhde poliisiin oli ystävällinen ja rauhanomainen; olimme kumpikin osapuoli hoitamassa velvollisuuksiemme – toiset yksityishenkilöinä toiset työnsä puolesta. Eivät kaikki poliisit suinkaan ole ydinvoiman kannattajia, mikä tuli myös selkeästi esiin pitkien blokkaustuntien aikana vastapäätä seisovien poliisien kanssa käydyissä keskusteluissa.

    Huomiseksi on luvassa kohtalaisen aurinkoista säätä. Toivottavasti saamme auringossa ladattua akkumme niin, että jaksamme jatkaa tätä tärkeää vaikuttamistyötä syksyn synkkyydessäkin monen monituisin eri keinoin – kukin itselleen sopivalla tavalla.

 2. Pingback: Tärkeää tietää ennen Olkiluotoblockade-tapahtumaa 20.elokuuta « Olkiluotoblockade 2011

 3. Niinkuin on monessa yhteydessä todettu, eurajokelaisten ääntä ei useinkaan kuulla tällaisissa tapahtumissa. Ihmisillä on paljon pelissä sosiaalisessa ja taloudellisessa mielessä. Tässä kuitenkin eurajokelaisen kalastajan, Aarne Kaunismäen, vuoden 1987 mielenosoittajille aikanaan laatima, paikkakuntalaisten huolta kuvaava runo, joka luettiin myös megafoniin blokkauksen aikana. Aihe on edelleen valitettavan ajankohtainen;

  https://sites.google.com/site/olkiluoto1987/

 4. Oletteko koskaan ajatelleet ihmisiä jotka asuvat siellä maalla, pääsevätkö he banderollien ohi kotiin? Voisiko pitää vasta lähempänä portteja? Harmi etten itse pääse osallistumaan tapahtumaan mutta etäästi mukana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s