Media vaikenee ydinvoimakritiikistä

Olkiluotoblockade-tempauksesta lähetettiin varhain tänä aamuna lehdistötiedote sekä suomeksi että ruotsiksi sadoille uutistoimituksille ja toimittajille. Tiedotteet eivät poikineet ainuttakaan yhteydenottoa. Vain kaksi mediaa – Uusi Suomi ja Kansan Uutiset – ylipäätään uutisoi tempauksesta. Median vaikeneminen kertoo ehkä enemmän kuin sen huomio – etenkin kun viime vuonna tempauksesta uutisoitiin hyvinkin näyttävästi.

Mikä yhdistää Uutta Suomea ja Kansan Uutisia? Äkkiseltään ei mikään – paitsi että ne ovat molemmat itsenäisiä medioita, eivät osa vaikkapa Yleä, Sanoma Oyj:tä tai Alma Mediaa. Näiden edellä mainittujen mediakonsernien omistuksessa olevien medioiden, kuten Yle uutisten, useiden radiokanavien, Helsingin Sanomien tai Aamulehden jakama samamielinen hiljaisuus taas on silmiinpistävää. Esimerkiksi Helsingin Sanomia on tänään kyllä kiinnostanut norsujen väestönlaskenta Sri Lankassa, Aamulehdessä puolestaan ihmeteltiin karmeaa autotöhryä Hervannassa ja Ylellä kaivattiin oraville pipoja, mutta Olkiluodon ydinvoimalan sulkemista ei mediassa noteerattu.

Valtiollisen median hiljaisuuden toki ymmärtää. Eihän ydinvoimaloita rakenneta, vartioida* tai niiden jälkiä siivota ilman valtion runsaskätistä osallistumista kustannuksiin. Siitä puhumattakaan, että niin Suomessa kuin muuallakin valtio ja sen yhtiöt ovat ydinvoimateollisuuden keskeisimpiä omistajatahoja. Kansaa on tässä tapauksessa turha valistaa kapinoinnin mahdollisuuksista, sillä jos se olisi tietoinen muustakin kuin äänestyskopin välityksellä käytävästä protestista, se saattaisi jopa muuttaa jotakin.  Myös muualla kuin Pohjois-Afrikassa.

Entäpä Sanoma Oyj ja Alma Media? Tutkivalle journalismille – jos täällä sitä ilmiötä esiintyisi – löytyisi Suomessa paljon tongittavaa. Kaiken pahan vastustaminen ja hyvän puolustaminen taas vie mennessään niin monen kriittisen sielun, että joudumme tässä tyytymään vain spekulointiin. Voisi kuvitella, että moiset multimediakonsernit tarvitsevat painopaperia tuotoksilleen. Tosi. Paljon. Paperia. Koska elämme markkinatalouden lakien mukaan järjestetyssä maailmassa, on painotalojen (ja sijoittajien) mielestä varmastikin Aina Parempi, mitä halvemmalla paperin saa. Onneksi meillä on ‘omat’ metsäyhtiöt, jotka paperia voivat halvalla tuottaa. Hassua vain, että samat metsäyhtiöt kuuluvat myös ydinvoimayhtiöiden suurimpiin osakkeenomistajiin.

Viime vuonna media huomioi tempauksen jo hyvissä ajoin ja tekemällä siitä ykkösuutisen itse tempauspäivänä. Vetikö joku kenties mekkaloinnista herneen nenään? Maailman tapahtumista johtuen ihmisten omaehtoisella toiminnalla on erilainen kaiku kuin viime vuonna, eivätkä Fukushiman valloilleen levähtäneet reaktorisydämet ole vielä viilenneet. Otamme siis hiljaisuuden erityisen arvokkaana  huomionosoituksena! Tempauksessa ollaan joka tapauksessa aivan muista syistä kuin mediaa varten.

Tänään on kyllä uutisoitu Japanin ministeriöiden ja ydinvoimateollisuuden keskinäisistä muhinoinneista. Mutta sehän on siellä… Japanissa.

Liite: ydinvoimayhtiöiden omistajat:

TVO:n osakkaat ja omistus, mm:

Fennovoima omistusrakenne:

Fortum:

*Tervetuloa Olkiluotoon 20.elokuuta tarkistamaan kuinka monta yksityistä, ydinvoimayhtiön ihan itse palkkaamaa vartijaa on paikalla pitämässä silmällä ydinvoimalaitosta – vai ovatko liikenteessä poliisi ja puolustusvoimat viime vuoden  Olkiluotoblockade-tapahtuman tapaan?

One thought on “Media vaikenee ydinvoimakritiikistä

  1. Suomalainen media kyllä osaa tehtävänsä. On valitettavaa että tästä maasta ei löydy vapaata ja riippumatonta mediaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s