Kärnkraftverket i Olkiluoto stängs den 20.Augusti

Pressmeddelande 12.8.2011

Olkiluotoblockade2011-nätverk

Kärnkraftsruletten bör avslutas –
KÄRNKRAFTVERKET I OLKILUOTO STÄNGS DEN 20. AUGUSTI

Lördagen 20.8.2011 samlas en folkrörelse mot kärnkraft till en aktion som stänger av vägarna till Olkiluoto kärnkraftverk för en dag.

Evenemanget äger rum för andra gången. Ifjol deltog ett par hundra människor i alla åldrar, och deras aktioner ledde till att alla lokala vägar stängdes för trafik. Polisen arresterade ca trettio personer. Aktionerna kräver en avveckling av kärnkraften och Olkiluotos
skandalomsusande byggprojekt.

Finland är ett av de få länder där planerna på utvidgad kärnkraft inte har tänkts om efter katastrofen i Fukushima. Annorlunda är det i Tyskland, där man har beslutat att ge upp kärnkraften helt och hållet. Detta beslut har påverkats av ett långt och intensivt folkligt motstånd mot kärnkraften. Nu är dock risken stor för att kärnkraften kommer att fortsätta att produceras i andra europeiska länder, där det inte finns en lika utbredd och utvecklad tradition av folkligt motstånd. Till dessa länder hör Finland.

Att öka energiproduktionen till sin bristnings-gräns är vansinnigt. Istället bör vi överväga hur vi kan anpassa vårt samhälle och dess produktionsstrukturer i.o.m. utarmningen av oljetillgångarna – den verkliga energibristen. Vårt arv till kommande generationer får inte bestå av en utarmad planet och olösta miljöproblem.

https://olkiluotoblockade2012.wordpress.com/

olkiluotoblockade@riseup.net

Vi vill härmed välkomna representanter från media att följa med den symboliska stängningen av Olkiluoto kärnkraftverk, och intervjua deltagarna.

Samlingsplats för demonstrationen är vändplatsen invid korsningen av riksväg 8 och Olkiluoto vägen, den 20.8 kl. 6:30. Vi tillbringar hela dagen på vägarna som leder till kärnkraftverket.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s