Mihin suomalaiset uskovat?

Helsingin Sanomat uutisoi tänään teettämästään mielipidekyselystä, jonka mukaan suomalaisten luottamus ydinvoimaan on hieman laskenut Fukushiman katastrofin seurauksena vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna – mutta “muutokset eivät kuitenkaan ole merkittäviä”. Kyselyn mukaan 48% suomalaisista kannattaa ja samaten 48% vastustaa lisäydinvoiman rakentamista.

Mielenkiintoista, mihinköhän “vuoden takaiseen” kyselyyn Helsingin Sanomat viittaa? Päivälleen vuosi sitten Yle uutisoi ydinvoiman lisärakentamisen kannatuksen olevan 34% ja vastustuksen 51%. Yle 29.3.2010: “Suomalaiset ovat yhä nihkeitä uusille ydinvoimaloille”. On kuitenkin erittäin vaikea uskoa, että suomalaisten luottamus ydinvoimaan olisi varsinaisesti noussut vuoden aikana.

Ilmeisesti HS viittaa omaan vuoden takaiseen tutkimukseensa, jonka mukaan ydinvoimaa kannatti vuosi sitten 53% kansalaisista. HS 29.3.2010: “Puolet vastustaa lisäydinvoimaa”. Jopa Helsingin Sanomien kyselyitä verratessa ydinvoiman kannatuksen lasku on 5 prosenttiyksikköä vuoden sisällä.

Vuosi sitten Uusi Suomi uutisoi galluppien heittelevistä prosenttimääristä: kuinka on mahdollista että yhdessä gallupissa myöntävien vastausten osuus samaan kysymykseen on 53% ja toisessa 34%? Luvut voivat pitää paikkansa yhtä aikaa vain, jos kysymys on paikallisesta tai tiettyyn ihmisryhmään kohdistuvasta kyselystä. Esimerkiksi kokoomuksen kannattajat ja vanhemmat mieshenkilöt ovat ydinvoimamyönteisimpiä. Kielteisimmin suhtautuvat nuoret ja naiset. Tietyille asuinalueille suuntautuvilla kyselyillä saadaan toki itselle sopivia tuloksia, mutta jos siinä tapauksessa tulokset yleistetään koskemaan koko kansaa, on kyse manipulatiivisesta uutisoinnista.

Suomalaiset mediat eivät tyypillisesti ole ydinvoimakriittisiä, mutta Helsingin Sanomien ydinvoimakanta näkyy selvästi tämän päiväisessäkin uutisoinnissa. Neutraaliuden kaapuun puettu ydinvoimamyönteisyys nakertaa myös lehden teettämien kyselyiden tulosten uskottavuutta – varsinkin kun niiden tulokset ovat räikeässä ristiriidassa muiden vastaavien kyselyiden kanssa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s