2010 tempaus/action

Etusivulle/to the front page

Tempaus järjestettiin ensimmäisen kerran lauantaina 28.elokuuta vuonna 2010. Alla tempauksen 2010 blogin sisältö:

Tapahtuman idea / About us

English below
Olkiluotoon rakennetaan parhaillaan maailman suurinta kokeiluluontoista EPR-ydinreaktoria. Tämän tyyppistä reaktoria Britannian viranomaiset pitävät liian riskialttiina. Olkiluodon rakennusprojekti on osoittautunut täydelliseksi fiaskoksi.

Tästä huolimatta Suomen eduskunta antoi 1.7.2010 luvat kahden uuden ydinreaktorin rakentamiselle. Toinen reaktoreista sijoittuisi Olkiluodon ydinvoimalan yhteyteen. Vastauksena eduskunnan vastuuttomaan toimintaan suljemme Olkiluodon tiet päiväksi 28. elokuuta 2010.

Kasvava joukko ydinvoiman vastaisia ryhmiä ja järjestöjä on julistanut lauantain 28.8.2010 Olkiluodon vastaiseksi toimintapäiväksi. Tarkoitus on osoittaa mieltä ja erilaisin tavoin sulkea Olkiluotoon johtavat tiet. Ydinvoimateollisuus on Suomen hallituksen siunauksella mennyt liian pitkälle ja harpponut liian monien ihmisten ylitse. Emme voi luottaa vaikutusvaltaisten teollisuusyrityksiin, emmekä niiden kanssa muhinoiviin poliitikkoihin. Haluamme rohkaista toisiamme ottamaan takaisin itsemääräämisoikeutemme.
Tämä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä avoimesti ilmoitettu “blokkaus”. Aiemmin esimerkiksi katujen valtaukset ja kriittiset pyöräretket ovat sujuneet Suomessa hyvin. Kaikki osallistujat sitoutuvat kansalaistottelemattomuuden periaatteisiin: toiminta ei saa vahingoittaa eläviä olentoja. Haluamme virkavallan sitoutuvan samoihin periaatteisiin.

Kutsumme kaikki kynnelle kykenevät mukaan! Voit valita itsellesi sopivimman tavan osallistua toimintapäivään: istua tai maata tiellä, osallistua piknikkiin ydinvoimalan porteilla, rakentaa ihmisketjua, tai voit ideoida pienessä ryhmässä omaa tapaasi sulkea ydinvoimalan tiet päiväksi. Tule ja ota ystäväsi ja sukulaisesi mukaan!

Ota yhteyttä:olkiluotoblockade [at] riseup.net

About us:
Shoulder to shoulder the nuclear industry and the Finnish government are on an offensive to push for more nuclear developments in Finland. In the middle of April, just before Chernobyl Day, the Finnish government published their proposal to build two additional nuclear reactors.

Our answer to this unbelievable statement is a blockade of the Nuclear Power Plant (NPP) at Olkiluoto on 28th of August 2010 as a signal to show peoples resistance against the rulers irresponsibility.
When corporations and governments act irresponsibly, it becomes our duty to reclaim our own lives and future. On August 28 we will blockade the roads to the Olkiluoto NPP for one day with a colourful diversity of actions – sitting on the road we use our bodies to peacefully block nuclear power.
The Blockade includes a picnic by the road, information events and other actions to make clear that nuclear power is not an option – not in Finland and not anywhere else!
Contact us: email: olkiluotoblockade [at] riseup.net

Story in English about the blockade with photos in Indymedia
Posted on August 31, 2010 by olkiluotoblockade

Check it out:
http://de.indymedia.org/2010/08/288679.shtml?print=on

Also Helsingin Sanomat published an article in English:
http://www.hs.fi/english/article/Finnish+police+arrest+30+protesters+in+anti-nuclear+demonstration/1135259748007

Kirjoita kokemuksistasi blogiin!
Posted on August 31, 2010 by olkiluotoblockade

Päävaikutelmaksi 28.8. jäi, että ihmisillä oli iloinen ja voimaantunut ol0. Olisi mukava jakaa kokemuksia muiden kanssa myös tämän blogin kautta. Paljosta keskusteltiin paikan päällä, mutta osa joutui lähtemään pian tempauksen jälkeen, ja porukat myös majoittuivat eri paikoissa. Laita viestiä meiliin, jos haluat juttusi blogiin: olkiluotoblockade [at] riseup.net
Juttu voi olla pitkä, lyhyt, tyylilaji vapaa!

Unohtuiko tavaraa Raumalle / Olkiluotoon?
Posted on August 31, 2010 by olkiluotoblockade

Jos jotain tavaraasi on hukassa blokkauksen jäljiltä, ota yhteyttä olkiluotoblockade [at] riseup.net – pahvilaatikollinen mm. pyyhkeitä ja vaatteita odottaa omistajaansa.

Tempauksen osanottajia kehoitetaan ilmoittamaan mahdollisesta poliisin epäammattimaisesta toiminnasta
Posted on August 30, 2010 by olkiluotoblockade

Tempauksen jälkeen on käynyt ilmi, että ilmeisesti useampi ihminen joutui temapuspäivän aikana kokemaan poliisin puolelta epäasiallista käytöstä. Poliisin tarkoitus on suojata ihmisiä ja kohdella kaikkia tasapuolisesti esimerkiksi sukupuoleen, ikään tai poliittiseen mielipiteeseen katsomatta. Poliisilla ei ole oikeutta voimankäyttöön tilanteessa, jossa kukaan ei uhkaa ketään. Poliisilla puolestaan on velvollisuus puuttua uhkaaviin tilanteisiin.

Toisin sanoen, poliisi ei saa siirtää rauhallisesti paikallaan olevia ihmisiä väkivaltaa käyttäen, vaikka nämä kieltäytyisivätkin tottelemasta poliisin antamia käskyjä. Jos poliisi on satuttanut sinua tai muuten kohdellut asiattomasti, tee rikosilmoitus. Tämä on tärkeää, sillä asia ei koske vain sinua, vaan kaikkia niitä jotka tulevaisuudessa aikovat tehdä samanlaisia tempauksia. Neuvoja ja tukea rikosilmoituksen tekoon saat esimerkiksi tempauksen infonumeroista: 040-8158467 tai 040-3234494. Älä epäröi soittaa!

Ota yhteyttä myös, jos olet nähnyt poliisin toimivan asiattomasti, tai jos tunnet tarvetta kertoa jostakin muusta sinua vaivaavasta asiasta (mmustakin kuin poliisiin liittyvästä). Ilmeisesti poliisi jätti puuttumatta ainakin pariin tapaukseen, joissa poliisi ei puuttunut mielenosoittajaan kohdistuvaan vahingoittumisuhkaan. Haluamme kuulla tarkemmin kaikista näistä tapahtumista! Saamme apua  myös asianajalta.

Soita tai laita sähköpostia:
puh. 040-8158467 tai 040-3234494
sähköposti: olkiluotoblockade [at] riseup.net

Blokkaukselle paljon mediahuomiota!
Posted on August 30, 2010 by olkiluotoblockade

Kuvia löytyy tempauksen Flickr-tililtä: http://www.flickr.com/photos/ydinvoimavapaa_maailma/

Tempaus sai paljon median huomiota, ja syystäkin! Siinä on todellista voimaa kun noin kaksi sataa ihmistä lähtee liikeelle varhaisaamusta uhmaten säätä, olosuhteita ja virkavaltaakin saadakseen viestinsä perille: maailma ja sen kansoittajat eivät tarvitse lisää ydinvoimaa!

Tempauspäivän aikana tunnelma osallistujien kesken oli vakavasta aiheesta huolimatta iloinen, toiveikas ja energisoiva. Paikalla oli todella monenlaisia ihmisiä edustaen kaikkia niitä jotka eivät halua maailmaan lisää ydinvoimaa, mutta jotka eivät syystä tai toisesta päässeet paikalle lauantaina. Paikalla olijat edustivat useita eri ikäluokkia ja sukupuolia. Myös koiramaailman edustajia oli paikalla. Erityisesti heidän keskuudessaan paikalle saapunut ydinjätetynnyri aiheutti oikeutettua epäluuloa.

Hienosta tapahtumapäivästä huolimatta kaikki osanottajat varmasti toivoivat, että heidän EI olisi tarvinnut olla paikalla: että valtioneuvosto ei olisi koskaan ehdottanut lisäydinvoiman puoltamista, että Olkiluotoon ei olisi koskaan rakennettu ydinvoimalaa, että ydinvoiman aikakausi ei olisi alkanut toisen maailmansodan aikana, eikä koskaan sen jälkeenkään.

Kukaan paikalla olijoista ei halunnut tuottaa ydinvoimalan lisäksi lisää ongelmia Olkiluodon asukkaille – vaikka tietystikään mielenilmaus ei ole mitään verrattuna ydinvoiman itsensä aiheuttamiin häiriöihin. Paikallisille aiheutuneet häiriöt olisivat  jääneet huomattavasti pienemmiksi, jos poliisi olisi päästänyt tempauksen osanottajat lähemmäksi ydinvoimalan portteja. Poliisin mielestä tarkoituksenmukainen mielenilmauspaikka oli 14km päästä voimalasta. Poliisi toimi oman tiedotteensa mukaan Teollisuuden Voima oyj:n ja Säteilyturvakeskuksen aloitteesta: http://poliisi.fi/poliisi/bulletin.nsf/vwSearchView/B871966DF7CF3039C225778A00474225. Poliisi rajoitti itse paikallisten liikkumista. Tempauksella puolestaan haluttiin estää ydinvoimalaan kulkeva liikenne. Moni paikallinen tuntui kuitenkin myös tyytyväiseltä liikenteen rauhoittumiseen.

Poliisi ja puolustusvoimat olikin Olkiluodon alueella paikalla sankoin joukoin ja erittäin näkyvästi lauantaina 28.8. Satakunnan Kansa-lehden mukaan koko Porin ilmatila oli suljettu: http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Satakunta/1194650460995/artikkeli/porin+ilmatila+suljettiin+lauantaina.html.

Tempauksen osanottajat ilahtuivat huomatessaan myös poliisin ja puolustusvoimien olevan sitä mieltä, että ydinvoimaan liittyvät riskit on otettava erittäin vakavasti. Lauantain tapahtumat osoittivat, että selvästikin kapasiteettia ja poliittista tahtoa ydinvoimaloiden suojaamiseen on. Toivomme vain, että poliisi ja puolustusvoimat o(lisi)vat paikalla samalla kapasiteetilla joka päivä, sillä ydinvoimaan liittyvät riskit ovat todella suuret, eivätkä kaikki ole liikkeellä hyvin aikein ilmoittaen aikomuksistaan avoimesti kuukausia aikaisemmin.

Olkiluodon lauantaisesta tempauksesta ilmoitettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2010 – kaksi päivää sen jälkeen kun valtioneuvosto ilmoitti puoltavansa lisäydinvoiman rakentamista. Heinäkuussa Suomen eduskunta antoi siunauksensa valtioneuvoston ehdotukselle. Kyseessä on kuitenkin vasta poliittinen päätös: uusilla ydinvoimaloilla ei ole vielä rakennuslupia, yhtä reaktoria havittelevalla Fennovoimalla ei edes paikkaa, saatika jätehuoltoa. Aika vaikuttaa ydinvoiman alasajoon on siis juuri NYT – mutta tämä ei tule tapahtumaan itsestään tai ilmaiseksi, vaan meidän on itse vallattava elämämme takaisin ydinvoimalta! Lauantain tapahtuma oli hieno esimerkki ihmisten yhteistoiminnasta ja yhteishengestä – olkoon se alkuna ihmisten omaehtoiselle toiminnalle ydinvoimaa vastaan, elämän puolesta!

Tempauksen osanottajat sulkivat menestyksellisesti Olkiluodon ydinvoimalaan johtaneet tiet
Posted on August 30, 2010 by olkiluotoblockade

Tässä sunnuntai-iltana lähtenyt lehdistötiedote, jossa summataan päivän tapahtumat.
Tempaus kuvin: http://www.flickr.com/photos/ydinvoimavapaa_maailma/

Kuvia päivitetään kuluvan viikon sisällä lisää.

Lehdistötiedote 29.8.2010
Julkaisuvapaa heti

Olkiluodon sulkemistempauksen osanottajat sulkivat menestyksellisesti Olkiluodon ydinvoimalaan johtaneet tiet

Tempauksen osanottajat sulkivat joksikin aikaa kaikki neljä ydinvoimalaan johtavaa tietä tempauspäivän aikana. Valtatie 8 suljettiin kahdesti päivän aikana Olkiluodontien risteyksen kohdalla. Osanottajat vaativat Olkiluodon rakenteilla olevan, prototyyppisen kolmannen ydinreaktorin sekä ydinjäteluola Onkalon rakentamisen lopettamista ja nykyisten ydinreaktorien sulkemista. Lisäksi he vaativat, että uusille ydinreaktoreille ei myönnetä rakennuslupia. Ydinvoima on uhkapeliä ihmisten hengellä, sillä koko ydinenergian tuotanto uraanikaivoksista ydinreaktoreiden kautta ydinjätteen käsittelyyn ja varastointiin saastuttaa ympäristöä radioaktiivisin ainein.

Poliisi oli osoittanut mielenosoituksen paikaksi Olkiluodontien alussa sijaitsevan levikkeen. Osallistujat kuitenkin kieltäytyivät alusta alkaen sijoittumasta mielenosoituksen tarkoitusta vastaamattomalle paikalle. Eri kokoiset ryhmät sulkivat teitä ja hidastivat liikennettä päivän aikana ydinvoimalaan johtavilla teillä. Sulkemiset tapahtuivat istumamielenosoituksin, lukkiutumalla välinein toisten osallistujien kehoihin tai seisomalla usean kymmenen hengen ryhmissä. Poliisi oli myös asettanut teille useita tarkastuspisteitä, joiden kautta ei päässyt ilman kulkulupaa.

Kaikki Olkiluodon ydinvoimalaan johtavilla teillä toteutetut tempaukset sujuivat päättäväisen rauhallisesti ja tapahtuman henkeä kunnioittaen. Vakavasta aiheesta huolimatta ihmiset olivat iloisella ja riehakkaalla mielellä. Osallistujien ikä vaihteli kahdesta kuukaudesta kahdeksaan kymmeneen vuoteen. Vallatussa Olkiluodontien ja valtatie 8:n välisessä risteyksessä nähtiin banderolleja, piirreltiin katuliiduilla, pelattiin ulkopelejä, syötiin eväitä, seurattiin esityksiä, laulettiin lauluja, lepäiltiin ja jopa telttailtiin. Viereisen huoltoaseman lipputankoon nousi ydinvoiman vastainen lippu.

Osallistujilta saadun palautteen mukaan ikävät kokemuksia aiheutti joidenkin poliisien epäammattimaiseksi koettu toiminta.  Esimerkiksi toisiinsa muoviputkilla kiinnittäytyneitä mielenosoittajia nostettiin käsivarret yhä putkissa, mikä voi aiheuttaa kovaa kipua käsivarressa. Eräs istumamielenosoitukseen osallistunut henkilö poistettiin pään seudulta nostaen. Tämän lisäksi havaittiin tapauksia, joissa poliisi ei puuttunut muutaman moottoriajoneuvoilla liikkeellä olleiden henkilöiden tahalliseen liikenteen vaarantamiseen. Tempauksen osanottajat toimivat rauhallisesti.

Lisätiedot:
Blogisivu: olkiluotoblockade.wordpress.com
Twitter: @BlockOlkiluoto

Julkaisuvapaita kuvia flickrissä:
http://www.flickr.com/photos/ydinvoimavapaa_maailma/

Joukko mielenosoittajia lähtenyt siirtymään kohti ydinvoimalaa
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

klo 8:30 Joukko mielenosoittajia lähti siirtymään poliisin osoittamasta mielenosoituspaikasta kohti Olkiluodon ydinvoimalan portteja.

20 ihmistä sulkee Olkiluodontien ja Vanhatien
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

20 ihmistä istuu ja makailee Olkiluodontien ja Vanhatien risteyksessä sulkien molemmat tiet liikenteeltä.

12 ihmistä tiellä
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

12 ihmisen istumamielenosoitus Olkiluodontiellä!

Poliisi sulkenut kulun Hankkilaan
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

Poliisi blokkaa Hankkilaan johtavaa tietä henkilöllisyystodistuksia tarkistaen

Linnainmaantiellä ja Sorkantiellä toimintaa
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

7:00: Viranomaiset kertoivat median edustajille että kahdella Olkiludon ydinvoimalaan johtavalla tiellä on aktivistien toimintaa

3 sulkenut Olkiluodontien
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

3 henkilöä sulki Olkiluodontien toisiinsa kahliutuneina 6:50 lähellä Vanhatietä

Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

Ennen mediaryhmän tuloa paikalle noin kolmenkymmenen aktivistin ryhmä esti liikenteen kulun valtatie 8:n Olkiluodontien risteyksessä.

huomenta olkiluodosta!
Posted on August 28, 2010 by olkiluotoblockade

Kello on 6:45 ja mediaryhmä on vihdoin valmiustilassa! Ryhmämme tuloa paikalle hidasti yllätysblokkaus! Poliisit ja aktivistit sulkivat yhteisymmärryksessä Olkiluodontien ja Vanhatien risteyksen kello 6.15 ja mediakuluneuvomme jäi tiesului, matkaa jatkettiin sitten jalan noin kilometrin verran mielenosoituspaikalle.

Uusi majapaikka: Ooperin urheilutalo Rauman lähellä! New accomodation: Ooperi urheilutalo!
Posted on August 27, 2010 by olkiluotoblockade

Osoite / address: Vanha Turuntie 56, Rauma. Yhteystiedot /tel.: 02-8221139 / 050-5093741
Jos et löydä, soita:040-8158467 (if you cant find call this number)

Viime hetken tiedote: Nihattulan koulu on peruttu! We cannot stay at Nihattula school!
Posted on August 27, 2010 by olkiluotoblockade

Meistä riippumattomista syistä Nihattulan koulua ei saada käyttöömme!
Klo 14 ja 18 blokkauspalaverit kuitenkin koulun pihassa.

Jos tulette myöhemmin kuin klo 18, niin soittakaa ensisijaisesti numeroon: 040-8158467 (tai 040-3234494).

Käytössä on puolijoukkuetelttoja ja sisämajoitus mahdollinen niille, jotka eivät pysty yöpymään teltassa. Tarkka majoittumispaikka ei ole vielä tiedossa.

Ottakaa varmuuden vuoksi mukaan ainakin oma juomakuppi ja lusikka, mahdollisuuksien mukaan myös teltta, retkikeitin ja lautanen.

Pahoittelut! Tämä tuli yllätyksenä kaikille!

Nihattula school has been cancelled. Blockade briefings at the school yard at 2pm and 6pm, if you come later please call 040-8158467 (or 040-3234494).


Verkkoliite Fifissä artikkeli Olkiluodon ongelmista ja ydinvoimaloiden blokkauksista
Posted on August 24, 2010 by olkiluotoblockade

Voiman verkkoliitteessä Olli-Pekka Haaviston artikkeli “Ihmiskokeita ydinvoimalla”, kannattaa tutustua! Kuvia ydinvoimalablokkauksesta Britanniassa.
http://fifi.voima.fi/artikkeli/2010/elokuu/ihmiskokeita-ydinvoimalla

An article about the problems in Olkiluoto NPP with pictures from British NPP blockade action (text in Finnish).

Muistilista tempaukseen: ota mukaasi ainakin… What to take with you to the blockade?
Posted on August 20, 2010 by olkiluotoblockade

* Henkilöllisyystodistus (helpottaa mahdollista asiointia poliisin kanssa).
* Juomapullo (ei alkoholia)
* Pienet eväät (ruokaa on tarjolla omakustannehintaan, mutta koska osallistujamäärää ei voi tietää etukäteen, ruuan riittävyyttä on mahdotonta arvioida etukäteen. Kauppoja ei ole lähietäisyydellä.)
* Säänmukaiset asusteet
(Älä ota mukaasi alkoholia, huumeita tai mitään aseeksi luokiteltavaa: ei paperiveitsiä tms.)
Take with you to the blockade:
* ID: passport, identity card… (helps with possible encounter with the police)
* Water bottle with water (no alcohol)
* Something to eat (it’s possible to buy some food at the spot, but as it’s impossible to know beforehand how many people will appear, it’s best to take food with you. There’s no shops open nearby.)
* Clothes to suit the weather. The weather is unpredictable: the weather can be quite hot and sunny, but rain is also possible. Be prepared to different kinds of weather. It’s anyhow still quite warm in Finland in August.)
(Do not take with you: alcohol or drugs – exept for medical purposes – or anything which can be interpreted as a weapon: paper knife for example).

Tapahtuman idea
Posted on August 18, 2010 by olkiluotoblockade

Toukokuun 8.päivä 2010 viisi ydinvoiman vastaista ryhmää ja järjestöä: Ydinvoimavapaa Suomi -verkosto, Naiset ydinvoimaa vastaan, Suomen Maan Ystävät, Aktionsgruppen för Atomkraftsfri Åland ja Naiset rauhan puolesta, julisti lauantain 28.8. Olkiluodon ydinvoimalan vastaiseksi toimintapäiväksi. Oli kulunut kaksi päivää Suomen hallituksen päätöksestä ehdottaa eduskunnalle kahden uuden ydinreaktorin rakentamisesta Suomeen. Heinäkuun 1.päivä 2010 Suomen eduskunta antoi siunauksensa hallituksen ehdotukselle. Toinen uusista reaktoreista (OL-4) sijoittuisi Olkiluodon olemassaolevan ydinvoimalan yhteyteen, ja toinen joko Pyhäjoelle tai Simoon rakennettavaan uuteen ydinvoimalaan.

Olkiluodossa on toiminnassa kaksi reaktoria (OL-1 ja OL-2), kolmas rakenteilla oleva (OL-3) on maailman suurin prototyyppinen EP-reaktori (EPR). Tähän reaktorityyppiin liittyy useita uusia riskitekijöitä, ja OL-3 tulisi olemaan ensimmäinen käyttöön otettava EP-reaktori. Esimerkiksi Britannian ympäristöviranomaiset ovat suosittaneet, että tämän tyyppistä reaktoria ei rakennettaisi Britannian alueelle. Myös Ranskassa ja USA:ssa reaktorin ongelmista keskustellaan vilkkaasti, toisin kuin Suomessa. Lisäksi Olkiluodon saarelle, Itämeren alle, kaivetaan maailman ensimmäistä korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusluolastoa (Onkalo).

28.8. on tarkoitus osoittaa mieltä ydinvoimateollisuutta vastaan ja erilaisin keinoin pysäyttää ydinvoimalaan kulkeva liikenne symbolisena ydinvoimalan sulkemistempauksena. Ei uusia reaktoreita, ei EP-reaktoria, ei ydinjätteen hautaamista Itämeren alle – ydinvoimalat on suljettava!
Infotilaisuus vielä Tampereella 21.8 / one info event still: Tampere 21.8

La 21.8 Tampereella Olkiluotoon lähtevien tapaaminen ja koulutus, Pispalan Nykytaiteen keskuksella (Hirvikatu 10) kello 17.30
Samalla voi ilmoittautua bussin kyytiin!

Käytännön tietoa: Kuinka osallistua tempaukseen? Practical Information: How to join?
Posted on August 13, 2010 by olkiluotoblockade

(English briefing below)

KUINKA PÄÄSET PAIKALLE?
Tempaukseen järjestetään kaksi yhteiskuljetusta:
* Helsingistä: pe 27.8. klo 17:00
Lähtöpaikka: Elielinaukion tilausajolaituri Holiday Inn -hotellin
pohjoispuolella, junalaituri 19:n vieressä.
Edestakaisen matkan hinta: opiskelijat ja koululaiset 20e, muut 40e. Takaisin lähdetään su 29.8. seminaarin jälkeen. Kuljetuksessa on tilaa! Ilmoittaumiset viim.25.8
* Tampereelta: tiedustelut ja ilmoittautumiset mauriblockader[AT]rocketmail.com, puh:
Edestakaisen matkan hinta 10-15e riippuen osallistujamäärästä.
Kuljetuksessa on tilaa! Ilmoittaudu mahd.pian.
* Kimppakyydeistä voi ilmoittaa blogissa ja niitä voi kysellä blogin kautta! Jätä kommentti kirjoitukseen: “Kimppakyyti-ilmoitukset tänne!”
* Julkisilla: bussiaikataulut Raumalle, Poriin ja Olkiluotoon löytyvät Matkahuollon sivuilta http://www.matkahuolto.fi (esim.isoimmista kaupungeista lähdöt Raumalle arkipäivisin joka tunti!). Raumalta pääsee Olkiluodon ydinvoimala-alueelle lauantaina 28.8. julkisilla Rauma->Olkiluoto YV ja Porista Olkiluodon tienhaaraan (tapaamispaikalle) pääsee seuraavati: Pori->Olkiluoto th
* Jos tarvitset paikallista autokyytiä perjantaina 27.8. esim.Raumalta Nihattulan koululle (ks.alla) soita:Autoja/minibusseja on viikonlopun aikana käytettävissä muutamia paikallisiin kuljetuksiin (Eurajoki, Rauma, Olkiluoto). Kyytejä voi tiedustella em. numeroista tai paikan päällä.
* Jos et pääse paikalle edellisenä iltana, lauantaina 28.8. KOKOONTUMISPAIKKA on bensa-asema “Ydinportti” Raumantien ja Olkiluodontien risteyksessä (Olkiluodontie 8), ja AIKA klo 6:00 aamulla.
* On tärkeää, että suurin osa porukasta on paikalla mainittuun aikaa, mutta myöhemminkin voi tulla jos tuo aika on mahdoton. Tarkoitus on viettää Olkiluodossa lauantaipäivä.

MISSÄ MAJOITUT?
* Nihattulan koulu (Oikopolku 25, 26560 Kolla – 8km Raumalta Lapin suuntaan) on varattu viikonlopuksi tempaukseen osallistujien käyttöön. Koululla voi majoittua ilmaiseksi ilman ennakkoilmoittautumista. Oma makuupussi ja makuualusta mukaan.
* Jos haluat majoittua opistomajoituksessa Eurajoella hintaa 27e/yö/hlö, varaa paikka:
* Jokamiehen oikeudella voi telttailla Olkiluodon ja sen lähialueen metsissä. Lähialueelta (mm.Raumalta) löytyy myös leirintäalueita.

MIKÄ ON TEMPAUKSEN AIKATAULU?
* Perjantaina 27.8 Nihattulan koululla (Oikopolku 25, 26560 Kolla – 8km Raumalta Lapin suuntaan) pidetään “BLOKKAUSPALAVERIT”  ainakin klo 14:00, klo 18:00, sekä 21:00/22:00 Helsingin kuljetuksen saavuttua. Palavereissa kerrotaan lauantain tapahtumien kulku ja vastataan tempausta koskeviin kysymyksiin.
* Lauantain KOKOONTUMISPAIKKA on huoltoaseman parkkipaikka
Raumantien ja Olkiluodontien risteyksessä (“Ydinportti”, Olkiluodontie 8), ja AIKA klo 6:00 aamulla.
* Kokoontumispaikalta jatketaan yhdessä mielenosoituspaikalle. Tarkoitus on viettää Olkiluodossa lauantaipäivä.
* Lauantai-iltana 28.8. Nihattulan koululla pidetään jälkipalaveri ja pirskeet kaikille blokkaukseen osallistuneille!
* Sunnuntaina Raumalla, Posellin kulttuurikeskuksessa järjestetään seminaari, jossa puhujina ovat Jean-Yvon Landrac, Sortir Du Nucleaire -järjestöstä Ranskasta ja ydinjäteasiantuntija Nils-Axel Mörner Ruotsista. Seminaari alkaa klo 13:00.

MUUTA TIEDETTÄVÄÄ:
Ennen blokkausviikonloppua järjestetään tapaaminen ja koulutus Olkiluotoon lähteville vielä Tampereella (21.8).  Tilaisuuksia on järjestetty Helsingissä, Raumalla, Oulussa ja Turussa. Lisätiedot nettisivulta:
http://olkiluotoblockade.info/index.php/Olkiluoto_Blockade
On suositeltavaa, että liityt johonkin ryhmään, joko ennen tempausta tai paikan päällä. Ryhmä voi koostua vaikka naapureista tai (työ-)kavereista. Ryhmän jäsenet pitävät huolta toisistaan. Tutustuthan myös tempauksen periaatteisiin (alempana).
Varaa tapahtumaan mukaasi vettä, ruokaa, henkilöllisyystodistus (helpottaa mahdollista asiointia poliisin kanssa) ja säänmukaiset asusteet!
Mielenosoitusoikeus on lain turvaama oikeus, mutta poliisin käskyjen noudattamatta jättäminen voi johtaa kiinnottoon, ja vastustaminen (esim. poliisin kannettavaksi jättäytyminen) muutaman kymmenen euron sakkoihin. Lisää lakiasioista nettisivuilla:
http://olkiluotoblockade.info/index.php/Join_the_Blockade/fi
Ydinvoiman vastaisia banderolleja ja iskulauseita toivotaan (nämä voivat näkyä jo paikalle tulevissa kuljetuksissa). Piknikkiä varten voit  ottaa mukaasi myös esimerkiksi soittovälineitä, piknikliinan, aurinkotuoleja, pöydän, seurapelejä… Vallataan tilaa ydinvoimateollisuudelta ihmisten omaan käyttöön!

TEMPAUKSEN PERIAATTEET:
* Toiminnallasi on vaikutusta muiden paikallolijoiden hyvinvointiin. Ole siis vastuuntuntoinen.
* Suhtaudutaan asiallisesti eriäviin mielipiteisiin.
* Toimitaan rauhallisesti, mutta kuitenkin tiukasti oman asian puolella pysyen: haluamme pysäyttää ydinvoimateollisuuden!
* Tempaukseen ei tuoda alkoholia, huumeita tai aseita (eli mitään
‘aseiksi’ tulkittavia esineitä, edes paperiveitsiä tms.)
* Mukana ei tuoda puolueiden tai valtioiden lippuja tai tunnuksia.
* Blokissa ei ole tilaa väkivaltaiselle, seksistiselle, rasistiselle tai muulle läsnä olevia henkilöitä loukkaavalle käytökselle.
* Hälytysajoneuvot päästetään blokista läpi.
Tempauksen nettisivu: http://olkiluotoblockade.info/index.php/Olkiluoto_Blockade
Tämä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä avoimesti ilmoitettu
“blokkaus”. Aiemmin esimerkiksi katujen valtaukset ja kriittiset
pyöräretket ovat sujuneet Suomessa hyvin. Kaikki osallistujat sitoutuvat kansalaistottelemattomuuden periaatteisiin: toiminta ei saa vahingoittaa eläviä olentoja.
How to join the blockade? Practical Information:
——————————————————————–
Blockaders are asked to come ‘self-sufficient’ as there is no ’central
command’ coordinating all logistics for the day, so get active!

We have tried to help a bit…

Transportation:

You can travel to the action day by public transport, bike, car,
or you can join one of the group transportations (see How to join? Check:
Join! At http://olkiluotoblockade.info).

*Helsinki Bus: Departs 17:00 Friday August 27.
Contact:
Cost: approx.15-40 euros per person. (let us know if you can’t afford
transport and we can try to help).

or

*Tampere Bus:
Contact: mauriblockader [AT] rocketmail.com,

Public Transportation can be found at:

Matkahuolto.fi (bus): search for “Rauma”  and vr.fi (train) to “Pori”. From Pori you can take a bus to Rauma, or straight to Olkiluoto.
If you need local transport in Rauma, Eurajoki or Olkiluoto area, please contact:

Accommodation and Briefings:
—————————-
*Blockade briefings on Friday 27.8 at 14:00, 18:00 and 21:00 at Nihattula
school (Oikopolku 25, 26560 Kolla – 8 km from Rauma to Lappi direction).
At 21:00 we will have the main  “pre-blockade meeting” together: we will
shortly go through the plan and issues that still need to be considered.

* It’s possible to sleep at Nihattula school over the weekend. (or camp
anywhere and everywhere in the forest (legal in Finland!).

* Accommodation in Turku (easy for ferries from Sweden) available on
Estelle Fairtrade Ship,
Contact:
(also confirm that there is enough transportation to bring you to the
blockade! )

MEETING POINT TO GO TO THE BLOCKADE:

* On 28.8. 06:00 EVERYONE should meet at a parking place of ‘Ydinportti’
gas station in the junction of Raumantie and Olkiluodontie, yes, at
6:00am!
From here we will move on together to the demonstration
place.!

* After-briefing and party in the evening of August 28, at Nihattula
school (Oikopolku 25, 26560 Kolla – 8 km from Rauma to Lappi direction).

* On Sunday August 29th, there will be a seminar on nuclear waste at
Nihattula school.

*Nihattula school has been reserved for the weekend for the action
participants. People can sleep in the school for free. Bring your own
sleeping bag and camping mattress.

If you’d prefer to stay in Eurajoki in a hostel-type accommodation for
27e/person/night, contact:

There are also two camping areas in Rauma, and the Finnish law grants
anyone the right to camp freely in the local forests.

If you are arranging transportation, have space in your car, biketrailer,
helicopter, submarine, or boat; please inform us:
Olkiluotoblockade (at) riseup.net

Kimppakyyti-ilmoitukset tänne! Offer/check lifts to the blockade here!
Posted on August 13, 2010 by olkiluotoblockade

Oletko matkalla Olkiluodon tempaukseen omalla autolla ja autossasi on tilaa muillekin? Jätä kommentti (mistä, milloin) tähän blogikirjoitukseen yhteystietoinesi!
Are you travelling to the blockade by you own car and there’s room for others too? Leave a comment here (from where, when) with your contact info!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s